Niet te groot!
Van groot belang: koop niet een te grote kachel. Je weet inmiddels dat in een kachel hout omgezet wordt in houtgas. En dat een hoge temperatuur in de kachel een vereiste is om deze houtgassen te laten verbranden.

Wanneer je kachel meer capaciteit levert dan je kamer vereist, dan zul je minder snel goed doorstoken. Met als gevolg onverbrande houtgassen die de kachel door de kachelpijp verlaten. Verantwoord stoken draait juist om het voorkomen hiervan.
Zeker indien de houtkachel niet de enige bron van verwarming is, geldt al snel: hoe lager het vermogen, hoe beter (iedere kachel heeft een nominaal vermogen, dit is het vermogen wat de kachel levert bij normaal gebruik). Er zijn allerlei berekeningen hoeveel kubieke meter je kunt verwarmen met een houtkachel van bijvoorbeeld 6 kW vermogen. Deze berekeningen gaan altijd over de totale warmtebehoefte van een ruimte. De praktijk is meestal anders: er is immers ook sprake van vloerverwarming of radiatoren. En in het voor- en najaar is de warmtebehoefte sowieso een stuk minder. Dus wil je ’s avonds een paar graden bijverwarmen? Kies een houtkachel met een bescheiden vermogen.

Afhankelijk van het type warmte die je wenst, kom je ook nog voor een keuze in materiaal te staan. Kies je voor een kachel met speksteen, gietijzer of plaatstaal? Elk materiaal heeft zijn unieke eigenschappen en bijhorende voordelen. Maar welk soort kachel is het meest geschikt voor bij jou in huis?

Het uiterlijk van de kachel heeft meestal geen effect op de manier van stoken. Om verantwoord te kunnen stoken is het belangrijk dat het een modern toestel betreft, die voldoet aan de hedendaagse eisen.

Moderne Kachels
Een moderne personenwagen is doorgaans efficiënter dan een oldtimer. Dit geldt zeker ook voor kachels. De laatste tien jaar is een efficiencyslag gemaakt.

Het is belangrijk dat de houtkachel is afgesloten met een deur en/of glasraam, de ouderwetse openhaard is daarom echt passé. De verblijfstijd van de houtgassen in zo’n openhaard is dusdanig kort dat veel houtgassen niet worden verbrand. Tel daarbij op dat de zuurstoftoevoer niet wordt gereguleerd, al met al kun je stellen dat je een openhaard met de beste wil niet verantwoord kunt stoken.

Men zou kunnen zeggen dat houtkachels die voldoen aan de nieuwe EcoDesign 2022 richtlijnen best in class zijn. Door EcoDesign worden eisen gesteld aan de energie-efficiëntie van energieverbruikende producten in de EU en zo de luchtkwaliteit over de landsgrenzen heen te verbeteren. Het doel hiermee is om ‘oude en vervuilende houtkachels- en haarden’ uit te faseren. Verouderde toestellen spelen namelijk een grote rol in de discussie over eventuele voorkomende houtrookoverlast.

Blijft goed om te weten: je kunt nog zo’n goede kachel hebben, als kennis en vaardigheden van het stoken ontbreken dan kun je onbedoeld toch de straat onder de rook zetten. Zorg ook dat je kachel onderhouden blijft. Is het kachelkoord nog goed? Indien het antwoord ‘nee’ luidt dan komt er meer zuurstof de kachel binnen dan bedoeld. Het rendement van de kachel zal dalen.