Hoofdverwarming of bijverwarming? Dat maakt een wezenlijk verschil.

Bijverwarming
Veel stokers gebruiken hun houtkachel om bij te verwarmen, naast CV of vloerverwarming. In dat geval geldt bijna altijd: neem (tenzij je over een hele grote woonkamer beschikt) liever een kleine kachel. Vermogensberekeningen zoals hieronder gaan altijd uit van vrieskou. Terwijl je in het voor- en najaar misschien een behaaglijke temperatuurstijging van een graad of drie zoekt.

De grootte van de verbrandingskamer is leidend: hoeveel hout past erin? De combinatie bijverwarming en een grote kachel is een slechte. In dat geval komt er vaak niets van het zo belangrijke doorstoken en laat men de kachel al snel te ver afkoelen. Dat zorgt dus voor onvoldoende temperatuur om tot een volledige verbranding te komen. Met uiteindelijk als resultaat dat de onverbrande houtgassen de kachel via de schoorsteen verlaten en je voor overlast op straat zorgt.

Hoofdverwarming
Het vermogen van een houtkachel die geschikt is voor jouw ruimte hangt af van verschillende factoren, waaronder de grootte van de ruimte, de mate van isolatie, het aantal ramen en de gewenste temperatuur. Een te groot vermogen van de kachel kan leiden tot oververhitting en een oncomfortabele omgeving, terwijl een te laag vermogen mogelijk niet voldoende warmte voor de betreffende ruimte levert.

Een algemene richtlijn voor het bepalen van het benodigde vermogen is het berekenen van het aantal kubieke meters (m³) van de ruimte. Dit kun je berekenen door de lengte, breedte en hoogte van de ruimte met elkaar te vermenigvuldigen. Vervolgens kun je rekening houden met de isolatiekwaliteit van de ruimte. Over het algemeen gelden de volgende richtlijnen:

Goed geïsoleerde ruimte: 1 kW vermogen per 10-15 m³
Matig geïsoleerde ruimte: 1 kW vermogen per 8-10 m³
Slecht geïsoleerde ruimte: 1 kW vermogen per 6-8 m³

Het is echter belangrijk om te weten dat dit slechts een ruwe schatting is en dat andere factoren ook een rol kunnen spelen. Het is nuttig om hiervoor altijd een advies in te winnen bij een haarden- en kachelspecialist.