Bij het stoken van de houtkachel is het niet alleen van belang dat het hout droog genoeg is, ook de afmetingen van de houtblokken spelen een belangrijke rol om op een verantwoorde manier te kunnen stoken. Het is goed om hier al rekening mee te houden bij het kloven van het hout.

Het kloven van hout kent vele voordelen. Hout droogt niet alleen sneller als het gekloofd is, maar gekloofd hout is makkelijker op te bergen, de houtstukken zijn minder zwaar en passen beter in je kachel. Genoeg redenen om de bijl er bij te pakken en het hout tot een mooi formaat stookhout te verwerken.

Wat is de beste afmeting voor een stookhout?
Nu horen we je denken, maar wat is nou een mooi formaat voor stookhout? Qua dikte is de vuistregel pols- tot vuistdik of ongeveer een omtrek van 30 centimeter.

Waar moet je op letten bij het kloven van hout?

  • Welk gereedschap?
  • De juiste technieken
  • De veiligheid

Welk gereedschap is geschikt om te kloven?
Er zijn 2 soorten bijlen die het meest geschikt zijn om te gebruiken bij het kloven van het hout. Dat zijn de kloofbijl en de hakbijl, we gaan hieronder verder in op de verschillen hiertussen.

Een kloofbijl heeft een stalen wig op een lange houten steel. Het lemmet is aan twee kanten geslepen en heeft een relatief spitse snijhoek. De bijl gebruik je met 2 handen en door de lange steel kan je veel kracht uitoefenen op het houtblok. De hakbijl wordt vaak gebruikt voor het grovere kloofwerk.

Een hakbijl is lichter van gewicht en heeft een korter handvat dan een kloofbijl. Deze bijl is geschikt voor het fijnere kloofwerk, denk hierbij aan de kleinere hoeveelheden hout die tot middelgrote houtblokken moeten worden gekloofd.

Juiste techniek
Gebruik een hakblok dat ongeveer tot je knieën komt. Zorg er ook voor dat het hakblok breder is dan het te kloven hout. Zet het te kloven hout vervolgens altijd op de achterste rand van het hakblok. Hierdoor komt bij het misslaan de bijl veilig in het hakblok terecht.

Veiligheid
Het is goed om er scherp op te zijn dat er tijdens het kloven geen kinderen in de tuin aan het spelen zijn. En als mensen willen kijken, laat ze dan op gepaste afstand aan de zijkant toekijken. Zorg ervoor dat ze nooit voor of achter je staan tijdens het kloven.

Nog enkele andere tips voor het kloven van hout:
Kloof vers hout. Hoe droger het hout, hoe lastiger het te kloven is. Het is daarom aan te raden om het hout vrij snel te kloven nadat het gezaagd is.

En zoals we net al gedeeld hebben, korte en dunne stukken hout drogen het snelst. Maak daarom het hout pas op klooflengte als je met het kloven begint. Onthoud daarbij dat je het hout op een kortere lengte klooft dan de afmetingen van de brandkamer van je kachel.