Meten is weten, dat geldt ook om erachter te komen wat het vochtpercentage van een stuk hout is. Het houtvocht is te meten met een eenvoudige houtvochtmeter. Voordat men het vocht in het hout kan meten moet het hout eerst gekloofd worden. De buitenkant van een stuk hout is vaak droger dan de binnenzijde van het blok. Vandaar dat het vochtpercentage gemeten moet worden op het gekloofde vlak.

Het vocht dient met de vochtmeter op drie plaatsen in het hout gemeten te worden, namelijk in het midden en 5 cm vanaf iedere kopse kant van het stuk hout. De vochtmeter wordt vervolgens overdwars in het hout gestoken, dit om een meting in dezelfde houtader te voorkomen. Het gemiddelde van de drie gemeten vochtpercentages is het officiële vochtpercentage van het blok.

Door meerdere blokken uit verschillende delen uit de stapel te meten kan een representatief beeld geschetst worden van de droogte van het opgeslagen hout.

Afwasmiddelmethode
Heb je geen houtvochtmeter paraat? Een andere leuke manier om er achter te komen of het hout droog genoeg is, is door gebruik te maken van afwasmiddel. Smeer in dit geval de kopse kant van het blok hout in met afwasmiddel, blaas vervolgens vanaf de andere (kopse) kant door het blok hout heen. Zie je belletjes? Dan is er genoeg vocht uit de transportleidinkjes van het blok hout verdwenen en is het waarschijnlijk droog genoeg om te stoken..