Schoorsteenvegen
Het is in Nederland niet verplicht om je schoorsteen te vegen of je kachel te (laten) onderhouden. Toch is het wel verstandig om de schoorsteen ieder jaar te laten vegen en je kachel goed te onderhouden. Stook je heel vaak? Dan kan het zelfs slim zijn om hem twee keer per jaar te vegen en met enige regelmaat onderhoud aan je kachel uit te (laten) voeren.

Let op, woon je in België? Dan ben je wel verplicht om jaarlijks je schoorsteen te laten vegen.

Kachelruit schoonmaken
Wanneer je een actuele houtkachel correct stookt dan zal de ruit nauwelijks vies worden. Eenmaal verbrande deeltjes plakken namelijk niet meer aan de ruit vast. Met name oudere kachels beschikken niet over een systeem van beluchting en verbranding waardoor de ruit schoon blijft. Hoe dan ook, aan af en toe poetsen ontkom je niet.

Daar zijn verschillende methoden voor. Oppervlakkig vuil kan worden verwijderd met gekreukeld en in as gedoopt papier. Vind je deze methode omslachtig? Dan zijn er speciale kachelruitreinigers te koop. Een goed werkend middel is een schuimvariant die even in kan werken en niet direct van de ruit af loopt.

Heb je hardnekkige vlekken die niet weg te krijgen zijn? Probeer dan een staalpolish.

Assen verwijderen
Wanneer je dagelijks stookt, zou je ongeveer eenmaal per week de assen uit de kachel kunnen scheppen. Hoe beter je stookt, hoe kleiner de hoeveelheid as, en hoe minder vaak je hoeft te scheppen. Veel kachels beschikken over een aslade. Je kunt de assen hierin vegen en afvoeren.

Let op: ook na 24 uur kunnen bepaalde kooltjes onder een asbed nog gloeien. Assen afvoeren en in een stalen bak scheppen is daarom een praktische oplossing. Voorkom gebruik van een normale stofzuiger, de stoffen zak is zeer brandgevaarlijk.

Kachelkoord vervangen
De meeste kachels zijn voorzien van kachelkoord. Dit heeft als functie dat onder andere de deur goed afsluit en voorkomt dat valse lucht vanuit de kamer de kachel in wordt gezogen. Na verloop van tijd verliest dit koord zijn effect en dient het te worden vervangen. Controleer dit dus regelmatig en vervang het indien nodig.

Voor al het onderhoud geldt: wacht tot de houtkachel is afgekoeld.