Als moderne houtstoker weet je wat vuur is. Je bent je bewust van het proces van houtvergassing. Vanaf circa 150 graden Celsius vergast het hout, om vervolgens als houtgas bij zo’n 700 graden te reageren met zuurstof en nagenoeg volledig te verbranden.

Tussen die 150 en 700 graden Celsius zit alle onnodige overlast. Daarom is het van belang om je kachel snel op temperatuur te stoken en dit vervolgens vast te houden hem flink door te stoken. Zo verbranden de houtgassen, in plaats dat ze onverbrand de kachel te verlaten. Een ander belangrijk punt hierbij is dat de kachel afgestemd is op de grootte van de ruimte, een overcapaciteit is namelijk niet handig. Vanzelfsprekend weet je hoe jouw specifieke kachel bediend hoort te worden. Een houtvochtmeter behoort tot je standaarduitrusting. Hierdoor weet je zeker dat je geen nat hout stookt. En tot slot houd je rekening met de huidige weersomstandigheden, check altijd het stookalert voordat je de kachel aansteekt!

Een moderne stoker weet dus wat hij doet, heeft weinig last van vervuilde kachelruiten en ziet buiten geen zichtbare gekleurde rook boven zijn schoorsteen. Dat zijn heldere signalen dat je goed bezig bent! Met recht: je stookt verantwoord en kan onbezorgd genieten van jouw houtvuur.